Monday 30 June 2014

Wrocław, Polonya




Wrocław deyince aklıma önce, dwarf (gnome) adı verilen sivri şapkalı, ucu kıvrık sivri pabuçlu, sevimli küçük cüce figürün, karşımıza çıkan birbirinden farklı heykelcikleri gelecek aklıma. Şehrin her yerine saklanmış, her biri farklı  200 civarındaki bu figürleri aramak, şehri oyun şehri haline getirdi bizim için. Bu figürler ilk Waldemar Fydrych tarafından grafiti olarak 1980’de komünist rejime karşı başlamış. Turuncu Alternatif lakabıyla da tanınıyorlar. Sonra halk bu figürleri çok sevmiş ve heykelcik olarak şehre serpilmişler. İlk heykelcik 2001’de belirmiş. Gnome’ların babası kabul ediliyor. Diğerlerinden biraz daha büyük.
baba :)


Maalesef sadece bir günlüğüne geldiğimiz bu şehirde, gnome’ların hepsinin peşine düşemedik ama yakaladıklarımızdan bazıları işte burada…
kaldırımda

sokak direğinde

bar penceresinde

kaldırımda

kaldırımda













eskicezaevi penceresi önünde
Üniversite kapısı önünde
kaldırımda

kaldırımda

sokak lambasında









kaldırımda


pencere önünde

duvar önünde
taş bank üstünde














hediyelik dükkan önünde

bar kapısı önünde
sokak üstünde


 

çöp kutuları dibinde
başka açıdan



İkinci unutamayacağımız şey ise büyük pierogileriydi.  Yediğimiz en lezzetli, en büyük pieroggiydi, Pieregornia Stary Młyn adlı mekanda yediğimiz pierogiler. 
Chris çok mutlu

tazecik nefisler




















Bir büyük pierogi - 5 normal karışık pierogi – ayran mı acaba diye denediğim buttermilk (ki çok yoğun, yağlı ve tatlımsı ayran) ve kwas (malt, üzüm, karışık meyve ve otlardan yapılma bir içecek ki harikaydı tek kelimeyle) hepsi için 65zl ödedik.


Nerelere gidebildik?

Wroclaw Polonya’nın büyük şehrlerinden biri. Nazi işgali sırasında başkent olarak kullanılmış ülkeyi terkederken de yerle bir etmişler bu şehri. Restorasyon çalışmaları titizlikle orjinale aynen sadık kalarak yapılmış. Burası Krakow gibi turist kaynayan bir yer değil, daha sakin, daha uygun fiyatları, burada ziloteyi euroya çevirmek bile daha avantajlıydı, küçük ve samimi bir şehir. Biz çok sevdik burayı gerçekten. Keşke birkaç gün daha kalabilseydik dedik.

Hala Ludowa'nın müzikle dans eden fıskiyeleri




Hala Ludowa (The Centennial Hall)













Wroclaw Üniversitesi’nin 3 bölümünü gördük. Konferans Salonu, Gösteri Salonunu gördük ve kulesine çıktık. Manzara gayet güzeldi.

Üniversite konferans salonu


gösteri salonu


















Üniversite kulesinden manzara


meridyene dokundum


Rynek Meydanı

sevimli köprüsü














 Japanese Garden



 Japanese Garden




Wroclaw Town Hall

Kathedral











No comments:

Post a Comment