Sunday 1 June 2014

14. Ejderha Festivali (14th Grand Dragons Parade)

Krakow'un Wawel Tepesinde birzamanlar yaşadığı varsayılan Smok adlı ejderhanın hikayesi için buraya tıklayabilirsiniz. 2000 yılında başlamış  halka açık ücretsiz festivalin bu yıl 14. yılıymış. 




31 Mayıs'da Wawel Kraliyet kalesinin alt yoluyla,Vistula nehri arasında kalan yol üzerine panayır kuruldu. 



Çocuklar için balondan oyun alanları, yiyecek, içecek, hediyelik eşya satılan büfeler, dragon oyuncakları, luna park makineleriyle eğlence, müzik ve çeşitli gösterilerle Krakow'da gördüğüm en güzel festivaldi diyebilirim.




Aynı günün akşamı saat 10'da başlayıp yaklaşık bir saat süren havai fişek gösterisi ise bugüne kadar gördüğüm en güzel gösteriydi. 
Müthiş ses ve görüntü efektleriyle arka planda havai fişekler önde Vistula nehrinin üzerinde dumanların arasından yükselen 15m yükseklikte- 25 metreden uzun görkemli yaratıklar, dragonlar Groteska Tiyatro aktörleri tarafından canlandırıldı. İnanılmaz tıklım tıklım bir kalabalık, Vistula nehrinin tüm kıyılarını, tepelerini kaplamıştı.
 Chris'le birbirimizi kaybetmek o kalabalıkta olabilecek en nahoş şeylerden di ama neyse ki birbirimizi yeniden bulmamız fazla uzun sürmedi. Gösterinin sonuna doğru bardaktan boşanırcasına başlayan yağmurla tüm o kalabalık dağıldı. Tabi sonrasında tramvaylara otobüslere binebilmek ve içerden ezilmeden çıkabilmek gerçekten şanstı. 

İkinci gün yani 1 Haziran'da, kalabalık aynen devam ediyor, eğlence Ejderha heykelinin bulunduğu yol boyunca sürüyordu. 




Rynek Meydanında uçuşan ejderhalar oldukça keyifliydi.



 Öğlen saat 12 'de Eski Şehir sokağında, devasa el yapımı ejderha modellerinin geçidi oldu.




Her model farklı bir grup tarafından yapılmıştı ve hepsi yarışmaya dahildi. 




Çok orjinal yaratıcı modeller kendi özgün ses efektleri, müzik ve kostümleriyle geçti. Görsel Sanatlar açısından oldukça ilham vericiydi.


Yaklaşık 45 ejderha modeli, herbiri farklı materyaller kullanılarak hazırlanmıştı. Plastikler, straforlar, balonlar, tüller, kartonlar, yapay çiçekler, çöp poşetleri, kumaşlar, naturel malzemeler, yapay malzemeler, metaller...






Çocuklar için özellikle tam bir masal ülkesiydi.



 İki gün süren bu festivali gördüğüm için kendimi çok şanslı hissettim.   

No comments:

Post a Comment