Saturday 15 February 2014

Varşova (Warszawa), 2. Gün.

Yarım günümüz kalmıştı, Varşova’da yapmak istediğimiz son bir kaç şey için. Akşam saat 17:45’te buradan Krakow’a yine Polskibus ile hareket edecek, saat 22:40’da Krakow’da bindiğimiz yerde inecektik.
Çağdaş Sanat Merkezi
 Biletimizi iki kişi 71 PLN’ye önceden almıştık. Etrafı gezinerek,  orjinal adıyla ‘Centrum Sztuki Współczesnej Zamek Ujazdowski’ Çağdaş Sanat Merkezi’ne ‘ doğru yola koyulduk.  Bir saat erken gitmişiz bilmeden, müze saat 12:00 de açılıyormuş. Etrafını gezdik bizde. Büyük yeşil bir alanın ortasında gotik tarzda bir saray  içerisinde olan bu Sanat Merkezinin giriş yolu sağlı sollu mermerden banklar ve bankların üzerine İngilizce ve Lehçe yazılmış güzel sözlerle doluydu. Kişi başı 12 PLN ödeyerek içeri girdik. Özellikle içerdeki House Beautiful’un yeni serisi kolaj, fotomontaj

çalışmalarına bayıldık. Buradan çıkıp 10 dakika yürüme mesafesinde hakiki Polonya geleneksel yemeklerini üstelik uygun fiyatla yiyebileceğimiz Bar Mleczny olarak bilinen (Milk Bar) cafelerden en yakınına doğru devam ettik. Mekanın adı: Prasowy  Uğramak isteyenler için adresi : Marszalkowska caddesi, 10/16 numara’da. Bina numaraları bu şekilde yazılıyor orada, yoksa bina numarası 10,16.kat gb anlaşılmasın. Biz iki kişi salatalarımız ana yemeklerimiz ve içeceklerimizle toplam 32 PLN ödedik. Üstelik yemekler dolu dolu ve lezzetliydi. Kompot denilen alkolsüz içecekler ( bizim kompostomuz) Polonya’da oldukça tüketiliyor, tabi Votka yoksa.. Fotoğrafta önde görülen Watraska, tavuk ciğerinden yapılan bir yemek, Paiki piers gılowona ise tavuk göğsünden yapılmış bir yemek.  Milk Barlardan birisi de Kültür Sarayının karşısında, ünlü alışveriş merkezi Zlote Tarasy'nin yakınında. Birkeresinde burada içtiğim bol sebzeli, yeşil renkli szczawiowa adında ki çorbanın tadı hala damağımda. 
Alışveriş sevenler için Zlote Tarasy'i kesinlikle tavsiye ederim. Bulunduğu alanda değişik mimarileriyle büyük cam gökdelenler görülmeli mutlaka. Zlote Tarasy'de ilginç mimarisi ve Polonya'nın heryerinde bulamayacağınız bir çok markanın içinde olduğu gayet şık biraz da pahalı bir alışveriş merkezi. Buranın karşı caddesinde de birbirine bitişik mağazaların olduğu bir yer var, önden alışveriş merkezi sanıyorsun ama arkası başka bir sokak. Üstelik keyifli grafitilerin de olduğu bir sokak. 
Sanat severler için Zlote Tarasy'in hizasında, Inter Continental binasının yanında (Emilii Plater 51 adresinde) Modern Sanat Müzesi (Muzeum Sztuki Nowoczesnej w Warszawie) var. Pazartesileri kapalı. Diğer günler akşam saat 8'e kadar açık ve giriş ücretsiz. İki katlı bu müzenin içinde kavramsal, soyut, performans, video art gibi bir çok görülmeye değer sergiler var.
Zlote Tarasy

               Gitme vaktimiz yaklaşıyordu, son olarak ‘Grób Nieznanego Żołnierza’  yani Meçhul Askerlerin Anıt Mezarı’na uğradık. (Ogród Saski) Saxon Bahçesinin ön tarfında bulunan bu anıtta daima iki asker nöbet tutmakta.  

Başka bir Varşova ziyaretimde ki asıl amaç UK elçiliğine gitmekti işimi hallettikten sonra buranın hemen yakınındaki  Łazienki Park'a da gittim. İnanılmaz huzurlu bir parktı, neredeyse cennetten bir köşe diyebilirim. 
John III Sobieski heykeli
Agrykola durağında inince hemen karşınızda.İçerisi ziyaretçi bakımından oldukça popüler.Kafeler, restorant, dondurmacılar, gölde tekne gezintisi, su üzerinde 17yy RomaTiyatrosu, Saraylar, Müzeler, heykeller, rengarenk çiçekler, kızıl sincaplar, elinize konan küçük kuşlar, kanatlarını açan tavuskuşlar hepsi şahaneydi :)
Myślewicki Sarayı'na 6zl ödeyerek girdim, iki katı ziyaretçiye açık ve keyifliydi. En az birbuçuk saatinizi huzura ayırarak bu parka gidin derim.

Son olarak metro hattına geçerek Wilanowska'da indik, otobüs terminaline gelmiştik, etrafta fazla oturma bekleme yeri yoktu ama bana Tayyip'in meşhur lafını hatırlatan 'One Minute' adında bir market var, metro çıkışında yol üzerinde, içinde kahve içip oturulabiliyor, gayet rahat bir ortam, rahatsız edilmiyosun.  Metro burda tek hat üzerinde Centrum'dan otobüs terminali Kabaty istikametine doğru.  Günübirlik gittiyseniz Varşova'ya, 15 zl 'ye 24 saatlik Zone 1 bileti alın, otobüs, metro ve trenlerde şehir içinde geçerli, sadece metroda basıyorsunuz, diğer vasıtalarda yanınızda bulundurmak yeterli, keza cezası 200 zl. 

No comments:

Post a Comment